INSANE Disk usage

There's absolutely no reason for the constant 95% Disk usage going on here. It's been a problem ever since I downloaded the pre-order beta and it's not once gotten any better. Looking down at my External HDD and the thing is just blinking nonstop the ENTIRE time. I mean, it never goes solid while running this game. I can play WoW off the external drive and it will blink once or twice maybe? Granted, Blizzard has done a hell of a lot to optimize their titles, but it's not just WoW, it's that literally EVERY OTHER GAME on the drive has never given me this much choppy constant disk usage. In fact, I don't think I've ever played a game or beta that ever did this. Not even PUBG. Not even Arma, dudes. that's just plain wrong and something absolutely needs to be done about it. I actually moved Sandstorm to the external drive out of fear that the game would just outright kill my internal HDD. No one should ever have to worry about that kind of thing while gaming, man. Ever. Don't alienate those of us without SSD's with this poorly optimized mess. It's not a great way to gain a large, accessible fan base.

Yea during the alpha I didn't really mind given it was an alpha, but now in the beta its pretty wack. I don't know how they've managed to achieve such bad optimization tbh. The only other game that runs like this for me is like Fallout 4 run through Nexus mod manager with over 100 mods I randomly threw together lol.

@MothMonsterMan Could you check resource monitor while you have Sandstorm running and share the model of your HDD?

Recently got more RAM (16Gb) but still the game uses pagefile like crazy.
Has ANYONE been able to make the game use 10-12Gb RAM etc?

I've tried setting pagefile size manually and let Windows set it automatically but still the same crazy disk usage.

for me its because it using my GPU memory 100% so it's using hard drive Page pool files, its a stuttering mess if i don't limit it to 400mb even though it still uses 3.5gb.

In task manager I'm at a consistent 98%+ GPU usage, even just sitting at the main menu.

i have a same issue.

cpu :fx 8300
mem: 8gb ddr3
disk : hdd
gpu : radeon R9 380 (2gb)

steam opt: -USEALLAVAILABLECORES

video setting : auto

anti fxaa
text med
eff med
foil very high
shadow med
post pro high

all off and low
except
dismem on
foil inter on
ambi oc on
text 1.6gb
dyn shdo 1024x1024
cascade 1024x1024

1_1537613067130_ta.jpg
0_1537613067130_dd.jpg

Shame you can't OC your GPU like in other games. Menu is killing my GPU and when loading the map it's crashing 100%.

Looks like your connection to Focus Home Interactive - Official Forums was lost, please wait while we try to reconnect.